My Week With Marilyn

My Week with Marilyn

Ieri am avut norocul să mă număr printre câștigătorii concursului organizat de CineForum pe Facebook (trăiască socializarea) care mi-a oferit șansa să vad în avanpremieră My Week with Marilyn la Cinema City în Sun Plaza. Și mă bucur că vremea descurajantă de afară nu mi-a tăiat elanul nici mie și nici Andreei care m-a acompaniat că întotdeauna la aventurile cinematografice.

Cred că e inutil să vorbesc despre Marilyn Monroe, sex simbolul anilor 60, cea mai frumoasa și dorită femeie din lume, primul iepuraș Playboy, nimfa seducătoare și mărul discordiei la Casa Albă.

Despre ce nu e inutil să vorbesc e despre Marilyn femeia fragilă, un fel de fluture ale cărui aripi Hollywood-ul a ținut mereu să le prindă și să le ardă. Despre asta e în mare filmul, în care viziunea narativă, îi aparține celui de-al treilea asistent regizoral Colin Clark (Eddie Redmayne), un tânăr de 23 de ani pasionat de filme care ajunge să fie propriul fluture în pânza de paianjen a lui Marilyn (Michelle Williams).

Săptămâna din titlu face referire la timpul petrecut de cei doi împreună, din clipa în care ea îl observă și-l întreabă de partea cui e, până în clipa în care îi zice că își dorește să fie o soție bună pentru Arthur Miller și îl îndepărtează.

E drept ca toate astea se întâmplă la Londra, în timpul filmărilor la The Prince and the Showgirl sau cum se numea la vremea respectivă The Sleeping Prince, unde Kenneth Branagh face un Lawrence Olivier superb, majoritar enervat dar superb. Platoul de filmare are rolul de a revela cealaltă față a doamnei Monroe. La început tinzi să crezi ca e prostuță, o blondă platinată și nimic mai mult. Dar naivitatea și talentul nativ, acompaniată de nesiguranță creează un tablou de lumi și umbre: în lumina reflectoarelor starul de film, în umbra lor femeia debusolată care încearcă să-și găsească locul și să se lepede de imaginea care-i devine tot mai mult închisoare.

La început am strâmbat din nas gândindu-mă că Michelle Williams o interpretează (eu aș fi văzut-o pe Christina Hendricks în rolul ăsta) dar m-a convins cumva că își merită nominalizarea la Oscar și sper să și câștige.

Așa că mulțumesc CineForum pentru bilete și pentru posterul superb!

A da, era să uit. Nat King Cole și ale lui Autumn Leaves se întegrează perfect în toată povestea.

Tagged: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s