Înapoi în timp: ce sfaturi mi-aș fi dat în liceu

Am preluat leapșa de la 1cartepesaptamana, unul din blogurile/site-urile pe care le recomand pentru că e cool, e educativ și te îndeamnă să citești – activitate pe care o încurajez și mai mult.

Revenind la partea cu sfaturile și cu liceul.

Ca să citez din unul dintre panourile aflate pe holurile de la cancelarie și totodată dintr-un poet băcăuan (că am cu ce): Liceu, cimitir al tinereții mele, profesori pendanți și examene grele. Liceul pe care l-am urmat a avut câte puțin din fiecare și un gust dulce amărui pentru că atunci e vârsta absolutului, când crezi că totul e cel mai cel – cea mai mare iubire, eșec, dezamăgire, victorie etc.

Pe de altă parte liceul e ciudat pentru că nu prea știi bine cine ești, ce vrei mai departe de la viața ta, poate dacă ai noroc îți dai seama ce facultate vrei să faci, asta fără input de la părinți, prieteni mai mari, perspective de angajare – adică chestii care la urma urmei s-ar putea să nu te satisfacă după 3-4 ani de învățat.

Legat de sfaturi mi-aș zice doar atât:

 • Nu te obosi prea mult cu fiting in. E liceu. E normal să simți că nu aparții mereu. Prieteniile pe care le vei lega le vei lega cu alți oameni la fel de inadaptați ca tine, care ascultă aceleași chestii ca tine, care fac aceleași lucruri în timpul liber. Pe principiul cine se aseamănă se adună. Nu e cel mai important lucru să fii populară, consumă prea multă energie.
 • Pune mâna și citește. Mai chiulește din când în când din cauza asta că ai citit până la 3 dimineața în timpul săptămânii. Va conta mai mult cultura generala decât o rubrică de absențe goală.
 • Nimic nu e absolut, nimic nu e permanent. Cât mai credeam eu ca iubirile alea sunt scrise în stele, că vor dura o veșnicie și la fel de mult va dura și durerea despărțirii. Nimic mai fals. Știu că doare pe moment dar va trece. Toate trec, în natura lor să treacă.
 • Nu te îndrăgosti prea devreme. Despărțirile lasă urme, chit că nu sunt adânci tot se vad. Nu te grăbi să trăiești la 16 ce ar trebui să trăiești la 18-19. Te schimbă inevitabil. Și nu tot timpul în bine.
 • Nu te grăbi să crești. Ai toată viața în față să crești, să devii adult, să devii cinic. În liceu bucură-te de lipsa de responsabilități, de vacanța de vară în care poți să pierzi timpul aiurea prin parc, pe marginea lacului discutând câte în lună și în stele.
 • Implică-te mai mult în festivalurile autohtone (ID Fest anyone?) și în activitățile ONG-urilor. Nu de alta dar așa ți se va părea firesc să te implici în facultate într-o asociație studențească care mai apoi la angajare îți va duce beneficii. Începe de jos și de tânără.
 • Învață să ai răbdare. Îți va folosi pe mai târziu mai mult decât crezi. Nu totul trebuie să vină deodată.
 • Nu lăsa să ți se zică (,) că nu poți. Poți mai mult decât ai putea să-ți imaginezi vreodată. Și asta e valabil și pentru alegerea facultății și pentru orice altceva.
 • Nu te schimba pentru nimeni și nimic în lume. Dacă vor să te schimbi nu merită efortul. Știu că sună a clișeu dar ai să-ți dai seama mai încolo că cei care vor să te schimbe nu vor fi niciodată mulțumiți cu versiunea ta curentă.

Trimit mai departe leapșa lui Vali, Iolandei și Anamariei.

Bune practici privind această leapşă:

 • scrie minim 3 lucruri pe care tu le-ai fi început din clasa a 9-a specificând şi cum anume te-ar fi ajutat
 • transmite leapşa mai departe la minim 3 prieteni, maxim 5
 • scrie astfel încât să generezi comentarii, vrem să pornim o discuţie constructivă
 • nu trebuie să scrii prea mult, însă nu trata leapşa superficial (un 400-500 de cuvinte e foarte bine)
 • preia şi regulamentul în articol ca să ştie lumea ce trebuie să facă
 • răspândeşte mesajul prin social media, însă fără a spama, vrem doar să ştie lumea de ea

Sursa imaginii

Advertisements

Tagged: , ,

2 thoughts on “Înapoi în timp: ce sfaturi mi-aș fi dat în liceu

 1. Iolanda May 10, 2012 at 8:19 pm Reply

  Acum am vazut ca mi-ai trimis leapsa (sunt in urma rau :D); in weekend-ul asta imi fac datoria

  • Cali May 11, 2012 at 7:46 pm Reply

   e ok. mai bine mai tarziu decat niciodata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s