AC/DC – despre electrocasnice și mașini hibrid

This slideshow requires JavaScript.

Poate că cei mai mulți cunosc abrevierea AC/DC ca aparținând celebrei trupe australiene de rock, dar pentru cei pasionați de fizică cuplul ”curent alternativ – curent continuu” s-ar putea să le spună mai multe.

Nu știu cum ar arăta lumea de azi fără existența curentului continuu. Vă puteți imagina casele fără electricitate, fără electrocasnice? De fapt nici nu am putea discuta de electrocasnice, de o adevărată revoluție și de inovație.

Sigur e simplu să gândim totul din prisma confortului și să lăsăm gândul că și cei de la 1700 o duceau destul de bine în absența televizorului, radioului, cuptorului cu microunde, a uscătorului de păr sau a calculatorului. Înșiruirea asta nu se axează decât pe simplificarea nevoilor curente.

Dar cum ar fi lumea fără tomograf sau ecograf sau echipamentele din laboratoarele medicale sau echipamentele laser? Ce-ar fi fost medicina fără sursele de curent alternativ?

De aceea din punctul meu de vedere consider descoperirea curentului alternativ cel mai mare beneficiu adus lumii moderne, fără de care multe din lucrurile care ne înconjoară și ne ușurează traiul n-ar exista.

Și totuși vorbim de o pereche. Cealaltă jumătate fiind DC – curentul continuu este cel responsabil de existența bateriilor. Așa că lanternele, bateriile de cameră foto, de laptop, de mobil sau de mașină n-ar fi funcționale în absența sa.

Cred că pot afirma cu certitudine că într-un fel sau altul lumea modernă este o lume guvernată de curent. Și cum prezentul este temelia pe care se construiește viitorul atunci cu siguranță energia electrică va deveni din ce în ce mai importantă și treptat va înlocui energia bazată pe combustibilii fosili, a căror materie prima se diminuează de la un an la altul, de la o decadă la alta, în timp ce avansul tehnologic adâncește și mai mult criza combustibililor în contextul creșterii consumului și a capacității mașinilor.

Și dacă tot vorbim de mașini și de curent continuu, minunea lumii moderne și salvarea viitorului, cel puțin până la invenția mașinilor zburătoare, o reprezintă mașinile hibrid. Acele bijuterii tehnologice care combină puterea carburantului cu cea a energiei electrice.

Țin și acum minte cum am aflat prima dată de Prius, într-un stand-up comedy de-a lui Jeff Durham. El, cățelul chihuahua și Priusul lui albastru pudrat.

Poate că a fost o glumă la început, în 1997, când a fost produsă în masă prima mașină hibrid ce țintea spre 0 emisii de CO2. Astăzi se bucură de tehnologia Hybrid Synergy Drive care optimizează consumul de combustibil și care îi permite să se adapteze vitezei cu care este condusă, fie că este mică, perfectă pentru oraș sau mare pentru spațiul extravilant. Dar ce este cu adevărat inovator este faptul că energia cheltuită la frânare este recuperată de motorul electric și refolosită mai apoi. Deci 0 energie pierdută în van.

Și cum eficiența în consumul de carburant sau energie nu trebuie echivalată cu o lipsă a confortului sau a rafinamentului, Toyota a introdus în aceeași gamă Auris și Yaris hibrid.

Toyota Yaris Hybrid este compactă, agilă și extrem de manevrabilă. Aceasta asigură o remarcabilă economie de combustibil și cel mai scăzut nivel de emisii din clasă, fără să reducă nivelul de performanță.

Toyota Auris Hybrid oferă o experiență a condusului caracterizată prin calm și rafinament. Aceasta oferă un nivel extrem de redus al emisiilor de CO2, fiind lider de clasă. Este dotată totodată cu trei moduri de conducere disponibile: EV pentru propulsia exclusiv electrică cu eficiență maximă, zero emisii și deplasare silențioasă, ECO – mixul dintre eficiență și performanță și modul Power pentru un răspuns maxim al accelerației.

Așa că inovația continuă alături de Toyota în industria de automobile și cu AC/DC în toate celelalte.

Articol scris pentru SuperBlog2012.

Sursele imaginilor. Sursa de informare pentru Hybrid Synergy Drive.

Advertisements

Tagged: , , , ,

2 thoughts on “AC/DC – despre electrocasnice și mașini hibrid

  1. URL November 16, 2012 at 10:30 am Reply

    … [Trackback]…

    […] Read More Infos here: mavrodaphne.wordpress.com/2012/11/11/acdc-despre-electrocasnice-si-masini-hibrid/ […]…

  2. click to read more November 26, 2012 at 5:08 am Reply

    … [Trackback]…

    […] Informations on that Topic: mavrodaphne.wordpress.com/2012/11/11/acdc-despre-electrocasnice-si-masini-hibrid/ […]…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s