Cadoul unui rege

Casa regală franceză n-a cunoscut nicicând o perioadă de înflorire și opulență ca în vremea lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare. Iar fascinația acestuia pentru lucruri frumoase și scumpe se răsfrângea asupra femeilor care i-au fost amante și a cadourilor extravagante pe care le făcea în semn de iubire.

Se spune că Ludovic al XIV-lea ar fi dăruit cândva primei sale amante, Louise de La Valliere o brățară cu diamante și o broșă, a cărei mărime și strălucire au scandalizat curtea franceză. La scurt timp după înlocuirea sa cu doamna de Montespan, Louise s-a văzut nevoită să părăsească curtea regală.

Bijuteriile au fost presupuse ca fiind dispărute până când au reapărut în colierul comandat de Ludovix XV pentru amanta sa Madame du Barry, dar acesta a murit înainte de a vedea bijuteria finală. Scandalul iscat în jurul colierului și a familiei regale, mai ales în jurul faimoasei Maria Antoaneta par să fi fost scânteia necesară pentru incipitul revoluției franceze.

Deși poveștile spun că celebrul colier ar fi fost dezasamblat și vândut în Londra diamant cu diamant, zvonurile din jurul casei regale afirmă contrariul.

Se pare că regina Maria Antoaneta nu ar fi dorit colierul în forma finală pentru că nu suporta gândul de a purta o bijuterie creată pentru o altă femeie, mai ales o curtezană, dar nu s-a opus ideii de a cumpăra individual diamantele și de a-și face propriul set de bijuterii, mai ales din moment ce vestea că unele dintre diamante ar fi aparținut broșei Louisei de La Valliere i-a ajuns la urechi.

Dar până la finalizarea setului revoluția deja începuse și de teamă să nu ajungă în mâinile cui nu trebuie le-a încredințat doamnei sale de companie, sfătuind-o să părăsească Parisul și să ajungă la Château de Breteuil unde va fi în siguranță.

Din păcate doamna de companie nu a ajuns niciodată la castel întrucât noul colier nu a mai fost găsit în ciuda eforturilor de căutare.

Alte povești spun că aceasta s-ar fi oprit la un han în drum spre castel și că i-ar fi fost furat în timpul nopții de hangiul lacom care și-a dat seama după înfățișare că e de viță nobilă. Dar alții spun că setul de bijuterii a fost restituit proprietarului de drept, madamei du Barry, și că ar fi îngropat la picioarele îngerului care îi păzește mormântul.

Localnicii superstițioși zic că în noaptea de 31 octombrie din locurile unde sunt ascunse comori iradiază un foc verzui, îngerul doamnei du Barry, fiind totuși excepția de la regulă. Deși mulți susțin că i-au văzut fantoma plimbându-se pe coridoarele de la Versailles, purtând colierul inițial la gât.

Adevărul?

E îngropat undeva în una dintre variațiile legendei, singura reminesciență a acelor vremuri fiind colierul reconstruit din desene care se află la Château de Breteuil.

Articol scris pentru Superblog 2012.

Tagged: , , , ,

Leave a comment