Sacul fără fund

Când cei de la Azerty au lansat întrebarea ”Cum crezi că vor fi unitățile și serviciile de stocare în viitor?” răspunsul automat a fost ”nelimitate” în ceea ce privește capacitatea de stocare. Un fel de sac fără fund în care poți colecta tot ceea ce ține viața ta digitală. O bibliotecă a Alexandriei redusă la 11.1 x 8.2 x 1.9 mm și 5400 rotații pe minut.

Apuse sunt zilele dischetelor sau CD-urilor / DVD-urilor.

Chiar și stick-urile de memorie au evoluat enorm în ultimii 4 – 5 ani. Țin minte că primul stick de memorie deținut avea 256 MB și USB 2.0, în condițiile în care azi norma e de cel puțin 2 GB și de 3.0.

Viitorul?

Viitorul e al HDD-urilor externe și al stocării în cloud. Și cum internetul e și va fi în continuare regele invențiilor tehnologice, toate celelalte componente IT&C vor gravita în jurul său.

Trendul în materie de device-uri e definit de ”mai subțire, mai ușor”. Și aici mă refer la ultrabook-uri și la tabletele care cuceresc piața în ritm rapid. Chiar și notebook-urile și laptopurile încep să stagneze la capitolul ”capacitate hard disk” și nu prea trec de 1 TB. Iar cele care trec, adaugă o marjă destul de mare costului total care nu este mereu justificat în cazul unui utilizator normal, care pe lângă capacitatea de stocare nu folosește la maxim restul dotărilor tehnice performante.

Și dacă tot privim curioși în globul de cristal al viitorului, un alt cuvânt cheie ar fi ”mobilitatea”. Cu cât smartphone-urile își iau avânt și încep să reunească o gamă de servicii atribuită până nu demult desktopurilor și laptopurilor și camerelor photo, cu atât mai mult se pune problema stocării dincolo de clasicii 32 GB ai cardului de memorie.

Soluția e reprezentată de cloud. Google, Microsoft, Amazon, Apple și Dropbox. Cei cinci care se bat cu fulgere și GB în norii tehnologiei oferă servicii mai mult sau mai puțin gratis de stocare online, fiind în unele cazuri o extensie profitabilă a afacerii clasice (Amazon) și o formă de angajament involuntar pe care și-l ia utilizatorul față de furnizorul respectiv (Google și Apple). Stocarea în cloud vine ca o extensie a tuturor celorlalte servicii oferite și o accepți fără prea multe întrebări. În fond dacă tot ai totul la un click distanță, de ce să nu stochezi totul tot la un click distanță?

Personal sunt fan al cloud-ului. Dropbox-ul e zeul zeilor (are cea mai friendly politică de utilizare dintre toate, la Apple ai acces doar dacă ai produs, în proprietatea Google intră tot ce stochezi în Drive iar Microsoft nu permite pachete mai mari de 1GB stocate o dată) iar în absența lui mi-aș blestema zilele pentru toate momentele când lucrez de acasă și nu am acces la un anumit document pentru că e la birou sau în calculatorul altui coleg. Sau atunci când, uitând locația unui fișier, aș scormoni în e-maluri după atașamentul respectiv mai ceva ca pirații în căutarea unei comori.

Un alt ajutor de nădejde e stick-ul de memorie, atunci când nu uit să îl iau cu mine. În cele mai multe cazuri am unul de rezervă în geantă. Dar de când cu sistemele audio / video cu dock USB, uitate sunt zilele CD-urilor audio și al DVD-urilor.

Și cum tot vine Moș Nicolae săptămâna viitoare și am fost cuminte și mi-am scris mereu la timp articolele pentru Superblog 2012, cred că merit o recompensă în forma unui HDD extern. Iar moșul e șmecher și a evoluat și el o dată cu tehnologia, fiindu-i la îndemână să acceseze un magazin online unde găsește la ofertă HDD extern de la Western Digital, frumos ca un Adonis al tehnologiei.

Mi-e greu să îmi imaginez un alt mediu mai performant de stocare deși auzisem zvonuri acum câțiva ani legate de un CD minune care ar stoca terabiți întregi de informație. Cel mai plauzibil ar fi să se tot micșoreze în mărime până am ajunge să ne căutăm mediile externe de stocare cu lupa. Un implant subdermal poate? Dar ăstea sunt deja SF-uri.

Articol scris pentru Superblog 2012.

Advertisements

Tagged: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s