1001 de rochii

M-am născut într-o familie de croitori amatori. Sau mai degrabă de croitorese pentru că ambele bunici aveau și încă mai au mașini de cusut iar tata a ajuns accidental să le repare mulți ani mai târziu, ca meserie.

Din copilăria mea se disting clar două imagini ale mașinilor de cusut care m-au fascinat din motive diametral opuse. Pe de o parte sunetul produs de mașina de cusut a bunicii din partea mamei mereu va fi mereu asociat cu costumele de duminică ale maiei (eram prea mică să pot pronunța mamaie așa că i-am prescurtat numele să o pot striga din grădină sau din casa mare), cu paltonașul din stofă verde aqua făcut pentru păpușa mea blondă și cu pantalonii bleumarin ai ursulețului de pluș căruia i-am pierdut nasul în timp ce mă jucam cu el în ogradă.

Bunica din partea tatălui avea un Singer în camera de sus de care nu aveam voie să mă ating. Mi se părea o bijuterie și cu cât nu aveam voie să pun mâna pe ea cu atât îmi doream mai mult să mă joc pe blatul de lemn ciocolatiu, să apăs pe pedală și să scotocesc prin sertare după bucăți de material din rochiile bunicii sau după diverse papiote colorate și panglici de mătase. Și acum se află în aceeași cameră doar că adună praf și haine căci nimeni nu se mai atinge de ea.

Una era raiul din care veneau hainele pentru păpuși iar celaltă fructul interzis la care râvneam cu jind.

Din pasiunea bunicilor pentru cusut am moștenit și eu ceva din fragedă pruncie pentru că nimic nu-mi placea mai mult decât să încropesc niște haine rudimentare pentru păpușile mele. O dată țin minte că am stricat o fundă roșie care mergea de minune cu uniforma din clasele primare și i-am confecționat unei păpuși o rochie aidoma cu cea a Madonnei din La Isla Bonita. Sau cel puțin așa mi se părea mie.

Timpul a trecut și am uitat de ace și de cârpe, de jocuri cu păpuși și de cusut până prin anul 2 de facultate când m-am apucat să mă uit la Project Runway, celebrul reality show american care adună designeri din toate colțurile țării în speranța de a găsi noul talent creativ care să rupă gura târgului la Săptămâna Modei new yorkeze.

Din nebunia și drama tipică unui reality show a renăscut pasiunea pentru creat și cusut, chit că mai mult de cusut în linie nu sunt în stare la momentul de față. Ok, mai știu și să brodez pe etamină dar mă îndoiesc că talentul ăla o să mă ajute la croit haine. Dar încet încet am început să le schițez. Mai o fustă vaporoasă, mai o rochie în stilul anilor 50 sau al Hollywood-ului vechi care începuse să îmi surâdă și să mi se pară un izvor nesecat de inspirație.

Din păcate schițele au rămas acolo, într-un sertar în lipsa unei mașini de cusut care să le transforme în realitate.

Și cum visele nu-mi dădeau pace nu de multe ori am pornit la colindat în câte-un magazin de electrocasnice în care rămâneam cu ochii la raft la câte o mică mașină făcătoare de minuni, pentru că n-aș fi putut să o numesc altfel din moment ce o vedeam în stare să scoată de sub piciorușul metalic și magic bluze diafane, fluste plisate sau rochii romantice, perfecte pentru vară.

De ceva vreme mă tot gândesc la un Singer ca cel de aici, numai bun pentru ajustări de lungimi ale pantalonilor sau ale rochiilor și încercări timide de a croi ceva pe modelele vechi de tipare din revistele Burda ale mamei.

Cât despre titlul articolului și cele 1001 de rochii nu pot să spun decât că o dată cu trecerea anilor mi-am descoperit feminitatea și nimic nu este mai feminin decât o rochie croită perfect pe silueta celei care o poartă. Iar cum zi de zi îmi scriu povestea vieții mi-ar plăcea să adaug fiecărei file o rochie și fiecărei rochii o amintere. O Șeherezada modernă care-și țese poveștile cu aceeași dibăcie ca cele mai frumoase rochii.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2013.

Advertisements

Tagged: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s