Sofisticare, frumusețe și farmec

Europa e plină de destinații turistice care de care mai variate și mai interesante. Multe dintre ele sunt adevărate mine culturale înțesate de muzee și palate care țin captivi ore de-a rândul sute dacă nu mii de turiști. Evident, o componentă culturală este binevenită în cadrul unui concediu dar n-ar trebui să fie nota dominantă deoarece locul respectiv, împreună cu oamenii care alcătuiesc și dau savoarea locală, ajung să fie reduși la patru pereți și gânduri, fără prea multă simțire și explorare.

Mi-a luat ceva timp să îmi dau seama că cele mai puternice amintiri n-au nimic de-a face cu vreun muzeu sau vreo sculptură ci cu hoinăritul aiurea pe străzi și privitul oamenilor, ca într-un film care se toarnă în timp real. De aceea mi-am propus ca destinația pentru următoarea vacanță să fie Corfu unde să pot să mă scufund în obiceiurile locale și să pierd timpul aiurea privind la oameni și ghicindu-le gândurile și soarta.

Și cum toate planificările încep abia după achiziționarea de bilete, am zis să mă dezic de mijlocul clasic de a călători spre Grecia și să optez pentru un charter spre Corfu cu plecare din București care m-ar scuti de poziții inconfortabile și oase înțepenite cu orele pe scaunul unui autocar.

Insulele grecești sunt o adevărată odisee ademenitoare pentru că dispun de o frumusețe naturală compusă din vastele livezi de măslini, mixul cultural care poartă atât amprenta Antichității cât și a popoarelor care le-au cucerit secole de-a rândul iar în cele din urmă râmân plajele, principala atracție turistică.

This slideshow requires JavaScript.

Orașul Corfu și-a luat denumirea de la Kastropolis (fortificare, cetate) datorită poziției sale între două fortărețe. Arhitectura orașului, cultura și bucătăria tradițională îmbină în mod egal influențele italienești, franceze și britanice cu un iz grecesc contemporan.

Vilele construite în stil venețian, în culori de roz și ocru ce inspiră optimism și serenitate domină clădirile ce compun orașul, în timp ce arcadele în stil parizian atrag automat ochii turiștilor, estompând granița dintre vechi și nou.

Pe lista de obiective n-am mai trecut iar nume rânduri rânduri ci m-am limitat la câteva esențiale care mai degrabă întregesc imaginea insulei alături de oameni, pentru acel strop necesar de istorie și cultură menit să explice ce și cum, de ce și unde dar mai ales când a devenit Corfu un loc de legendă.

Primul pe listă e Muzeul Arheologic, situat în partea de nord, care deține o impresionantă colecție de monezi dar mai ales sculptura unui personaj aparținând vechilor legende olimpiene – cea a capului Medusei și a șerpilor săi care îi petrificau pe toți cei care o priveau. Apoi sunt cele două fortărețe, ambele datând din secolul XII. Cea nouă este considerată o minune a ingineriei în timp ce a doua, cea veche, poartă amprenta distinctivă a venețienilor care au ridicat-o pe ruinele bizantine.

În partea de sud se află faimosul palat Ahillion, dedicat lui Ahile și ridicat de împărăteasa Elizabeth (Sissi) a Austriei. Acesta are puterea de a te lăsa fără cuvinte datorită priveliștilor sale și grădinii care adăpostește sculpturi ale eroilor mitologici. Pajiștea verde care se întinde mândră printre statui amintește de câmpiile olimpiene și promisiunea paradisului.

În Corfu circulă totodată o glumă a localnicilor care spune că dacă vei striga ”Spyros” atunci jumătate dintre bărbați îți vor răspunde pentru că aceștia poartă numele Sfântului Spiridon, protectorul insulei.

Dar după cum ziceam o excursie în Corfu nu înseamnă doar vizite ale grădinilor și palatelor și muzeelor. Corfu explodează de culoare și de savoare iar bucătăria tradițională și mai ales mâncărurile de pește și cu fructe de mare vor face deliciul oricărei mese alături de nelipsita salată grecească, pâinea stropită cu ulei de măsline sau un pahar de kefir.

Și cum plajele și albastrul infinit și clar al Mării Ionice nu pot fi ignorate, insula pune la dispoziție diverse activități ca scufundări, exploratul golfulețelor de-a lungul coastei, navigatul pe vase cu pânze. Iar pentru cei care preferă uscatul există alternativa mountain biking-ului care oferă o multitudine de trasee numai bune de explorat.

Mie una mi-ar face mai degrabă cu ochiul o plimbare prin livezile de măslini, călare pe spatele unui armăsar frumos. Sau poate o mică lecție în viticultură și o degustare de vinuri roșii prin intermediul viei Triklino. Și de ce nu, după atât de multe drumuri bătute în long și-n lat, o bine meritată leneveală la cafeneaua La Grotta, bine ascunsă într-un golfuleț de-a lungul coastei, la care ajungi doar pe scări și care oferă cea mai delicioasă cafea posibilă, un șezlong primitor și o trambulină pentru amatorii de senzații tari.

Și dacă tot ce v-am povestit până acum nu v-a convins că destinația face toți banii atunci vă rog să vă imaginați o străduță mică și întortocheată, din orașul vechi și o terasă cochetă, o posibilă afacere de familie, la care vă opriți să beți un frappe răcoros în timp ce patronul vă povestește istoria orașul, că doar grecii sunt primitori și au în sânge arta vorbelor alese, și de undeva, la vreo trei cafenele mai încolo se aude o balalaică și o melodie săltăreață ce amintește de Zorba grecul. În aer se mai simte ceva din briza sărată a mării și timpul pare să se scurgă mai leneș, turmentat de soarele arzător al insulelor Ionice.

Așa că dați o fugă la agenția de turism Paralela 45 și rezervați-vă o vacanță pe cinste în Corfu!

Articol scris pentru Spring SuperBlog. 

Sursa de documentare Lonely Planet – Greece (capitolul Ionian Islands) de Korina Miller, Alexis Averbuck,Andrea Schulte-Peevers,Richard Waters,Michael Stamatios Clark,Victoria Kyriakopoulos,Des Hannigan,Kate Armstrong, Chris Deliso.

Advertisements

Tagged: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s