The Audience cu Helen Mirren, live de la Teatrul Național din Londra

Joia trecută m-am dus la cinema să văd o piesă de teatru. Ironic, nu? Ei bine cum tehnologia a ajuns unde a ajuns în zilele noastre și granițele naționale se cam șterg atunci când vine vorba de evenimente de orice fel (fie ele teatru, balet sau concerte), Light Cinema s-a alăturat mișcării și aduce pe marele ecrane diverse producții din locuri care nu sunt atât de ușor accesibile oricui (Opera din Paris, Teatrul Național din Londra, La Scala din Milano etc.) și care fac deliciul împătimiților de teatru, dans sau muzică.

Din păcate lenea m-a cam împiedicat să scriu despre primele două astfel de experiențe (lansarea ultimului album Red Hot Chili Peppers din Berlin în 2011 și Notre Dame superbul balet cu Roberto Bolle) dar acum mă încăpățânez să las ceva în urmă din mai multe motive.

Nu știu voi cum sunteți dar eu nu mă prea omor după teatru pentru că 1. n-am răbdare să stau și să privesc doar oamenii și dialogurile / monoloagele lor și 2. vreau să mi se dea mură în gură, ca la filme. Orice urmă de efort din partea mea pentru o activitate care ar trebui să mă relaxeze este respinsă din start, de cele mai multe ori.

Dar uite că numele lui Helen Mirren, Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire,  și al lui Peter Morgan, cel responsabil pentru scenariul The Queen, The Last King of Scotland, The Other Boleyn Girl și Skyfall m-au făcut să las orice fel de comoditate și oboseală acumulată după o zi foarte lungă și să mă duc să casc ochii la The Audience, grație NT Live.

Două ore și ceva mai târziu ieșeam zâmbitoare din sala de cinema pentru că umorul britanic îmi priește mai bine decât orice altceva. Piesa urmărește întâlnirile săptămânale ale reginei Elizabeth II a Marii Britanii cu prim-miniștrii săi, începând cu perioada de dinaintea încoronării din 1952 și până în prezent.

Nu știu ce să punctez mai întâi și cum să motivez faptul că e o piesă de văzut, eventual de mai multe ori.  Mirren nu este la prima întâlnire cu acest rol întrucât a mai intrat o dată în pielea reginei în 2006 în filmul scris de același scenarist. Respectivul film știu că nu se întinde pe atâția ani dar nu știu dacă există momente de întoarcere în trecut ca în cazul de față în care alternarea între Elizabeth la 25 de ani și cea din prezent dau în mare parte forța piesei pentru că tu ca privitor vezi o evoluție, iar eu ca nerăbdatoare văd o construcție a personajului, cu suișuri și coborâșuri, cu simpatie sau antipatie față de primii miniștri, cu umor sau seriozitate față de replicile lor. Dintre cei 13 care i-au trecut pragul săptămânal și au stat pe faimoasele scaune cu tapițerie galbenă probabil Churchill, Tatcher și Cameron au stârnit cele mai multe râsete. Pe restul am uitat cum îi cheamă și oricum n-aș fi în stare să îi recunosc a doua oară.

Pauza dintre acte a fost mai degrabă un mini documentar în care am văzut ce înseamnă să fii costumier la teatru sau de unde a pornit ideea piesei.

Și ce să mai zic de reclamele pentru următoarele piese care vor lua calea NT Live?

Nu m-aș fi așteptat să-mi placă atât de mult sau să îmi manifest în mod activ interesul și să întreb dacă aduc la The Light Cinema, în toamnă, Frankenstein (în care joacă cei doi Sherlock ai micilor ecrane în persoana lui Benedict Cumberbatch și Johhny Lee Miller) sau Coriolanus și Hamlet. Și da, știu că nu e același lucru cu a fi într-o sala de teatru, mai ales la final când simt nevoia să mă ridic în picioare și să aplaud. Dar e o soluție pentru toate locurile în care încă nu pot să ajung (încă?), ca să nu mai vorbim de cât costă un bilet pe bune.

Eu vă încurajez să mergeți pentru că și așa din scaunul mare și capitonat și din întunericul sălii de cinema veți aprecia ceea ce vi se oferă! Următorul eveniment care l-am trecut pe listă e La Sylphide, transmis de la Opera din Paris.

Dacă vreți să fiți la curent cu ce se întâmplă și când dați și voi un like paginii de Facebook Cinema Stage. 

Țin să adaug că nu am fost plătită sau recompensată în orice fel de Light Cinema pentru articolul ăsta. E simpla mea părere și recomandare.

Tagged: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s